info@balojani.com.mk + 389 47 220 204 +389 75 372 100
Времетраење: 5 дена/2ноќевања
Локација: Истанбул
Транспорт: Автобус
Цена: 6200 денари
Book Now!

1 ден:05.11.2019                                                  БИТОЛА  –  ИСТАНБУЛ

Поаѓање во 16.30 часот од пред спортската сала Младост. По граничните формалности продолжување за Истанбул преку Грција, со попатни одмори и ноќно возење.

2 ден:                                                   ИСТАНБУЛ

Пристигнување во претпладневните часови. Панорамски разглед на градот со локален водич: Римскиот аквадукт, мостот Галата, Царигратската Патријаршија и палатата Долма Бахчe-последната резиденција на Отоманската Империја. Ќе одиме во Азискиот дел каде ќе го посетиме местото Чамлиџе од каде што има прекрасен панорамски поглед на Истанбул. Сместување во хотел. Попладнето ќе ја посетиме прочуената Капали Чаршија и џамијата на познатиот султан Сулејман – Суејмание.                                                                                                        Ноќевање.

 

3 ден:06.11.2019                                                     ИСТАНБУЛ

Појадок. По појадокот посета на познатиот видиковец Пјер Лоти – место кое овозможува незаборавен поглед на Златниот Рог кој го претставува  почетокот и крајот  на  Босфорот, место каде што има шанса секој еден да го проба проченото турско кафе сварено на жар, вкусното гомлезе и пржениот компир со вкусните зачини.  После тоа ke ја посетиме Царигратската Патријаршија. Постои можност за посета на Минијатурк – (Турција во мало)  музеј каде што се поставени макети од најпознатите и најзначајните места во Турција. Потоа го продолжуваме разгледот и ќе го посетиме најпознатиот плоштад Таксим со можност да се прошета цела улица долга 2 км која ќе не донеси до Галата Кула  каде што има видиковец и овозможува прекрасна глетка на Истанбул. После тоа слободно време. Враќање во хотелот во вечерните сати.                                                                                                                           Ноќевање                               

 4 ден:07.11.2019                                                  ИСТАНБУЛ

Појадок. После појадокот факултативна  посета на Хиподромот, Плавата Џамија, Св. Софија и Топ Капи. После разгледот постои можност за факултативна посета на познатат облас Ортакој- облас која се наоѓа под првиот висечки мост каде што ѓе имате можност да го пробате превкусниот печен компир или да пиете чај или турско кафе уживајки покрај Босфорот. Враќање во хотелот. Факултативна посета на ресторан со ориентална програма.                                                                                                                                                                                     Ноќевање

5 ден:08.11.2019                                                  ИСТАНБУЛ – БИТОЛА

Појадок. После појадокот одјавување од хотелот и  факултативно крстарење со брод по Босфорот – единствена можност за пловење под мостовите кои ги поврзуваат Европа со Азија. ќе го посетиме прочуениот Египетски пазар (Мисир Чаршија) каде каде можат да се купат и дегустират разни зачини, локуми и други турски специјалитети… После тоа ќе го посетиме големиот трговски центар – аутлет- ВЕНЕЦИЈА Истанбул. Вечерта поаѓање за Македонија преку Грција со попатни паузи и ноќно возење.

6 ден:09.11.2019                                                  БИТОЛА-ОХРИД

Планирано пристигнување  во утринските часови.                                                                           Крај на програмата

 

ЦЕНА:6.200 -ДЕН

 

Цената вклучува:

  • Превоз со модерен туристички автобус по програмата
  • Сместување во хотел со 3* на база 3 ноќевања / појадок
  • Организација и водство на аранжманот

Цената не вклучува:

  • Крстарење по Босфорот – 15 еур
  • Панорамски разглед на градот и Азискиот дел со локален водич – 15 еур
  • Пешачка тура + брод+трамвај+локален водич= 15 еур
  • Посета на видиковецот PIEERE LOTI+Minijaturk = 15 eur (вклучува: трансфер, водич + карта за жичара+ влезница)
  • Посета на Света Софија 20 еур и Топ Капи 20 еур (вклучува: трансфер, водич,  влезница + слушалки)
  • Вечера во национален ресторан со трбушен танц – 30 еур (ордевер+главно јадење+десерт+1 пијалок)
  • Се што не е наведено во програмата или е наведено како факултативно

                                  Цената е вкалкулирана на база на најмалку 45 лица

       Составен дел на аранжманот се и Општите услови на работење на Балојани ДМЦ -Дооел

Напомена: Oрганизаторот го задржува правото на промена на редоследот на активностите во програмата