info@balojani.com.mk + 389 47 220 204 +389 75 372 100
Времетраење: 2 дена
Локација: Национален Парк Пелистер и Галичица
Цена: од 85 еур
Book Now!

Ќе ве земеме од вашиот хотел и ќе ве пренесеме до Националниот парк Пелистер. Таму се искачуваме до големото глацијално езероГолемо Езеро, а потоа се спуштаме до селото Брајчино, каде што ќе преноќиме во локална гостинска куќа. На вториот ден ќе се искачиме до врвот Томорос во Националниот парк Галичица, уживајќи во величествените погледи на Преспанското и Охридското Езеро.

Првиот ден ќе се искачиме по падините на планината Пелистер за да го достигнеме најубавото обележје на планината – величественото глацијално езеро наречено Големо Езеро (2.218 m н.в). Планинарењето ќе започне од селото Ниже Поле на 1000 m н.в. и ќе продолжи по планинските падини до големото глацијално езеро – Големо Езеро на 2218 m н.в. Додека одиме нагоре по обележената планинарска патека, ќе ја видите карактеристичната алпска вегетација. Откако ќе стигнеме до Големо Езеро, ќе останеме некое време покрај планинарскиот дом, ќе се релаксираме покрај езерото и ќе разменуваме искуства со локалните планинари.Потоа, ќе продолжиме надолу по западните падини на планината – со прекрасни погледи на Преспанското Езеро и конечно ќе стигнеме до селото Брајчино, каде што ќе преноќиме во локална гостинска куќа.Вториот ден ќе возиме околу Преспанското Езеро и низ Националниот парк Галичица, се до планинскиот превој на околу 1600 м н.в. Оттука ќе се искачиме до врвот Томорос (2.540 m н.в), на планината Галичица, уживајќи попатно во величествениот панорамски поглед на Охридското и Преспанското Езеро.
Тип на Тура: Дводневна планинска авантура
Поаѓање: Битола и од места оддалечени макс.100 км.
Времетраење: 2 дена; Пешачење: Прв ден – 8 часа; Втор ден – 5 часа.
Почетна точка: Село Ниже Поле, на 1000 m н.в.           
Највисока точка:
  Големо Езеро – 2218 m н.в.; Врв Томорос – 2.540 m н.в
Активности: Планинарење; Истражување во природа; Рурални култури.
Ниво на тежина: Тешко     
Опрема: 
Професионални, водоотпорни чевли и јакна (задолжително)          
Максимална големина на групата:
8 лица
Вклучени услуги: Патни трансфери, планинарење со водич, влез во Националниот парк, 1 ноќевање со доручек

Цена од: 82 евра по лице

Не се вклучени: Оброци, пијалоци, лична опрема и осигурување, влезници
Дополнително (по желба): Ручек или вечера со селска храна + 12 евра по лице
Пикник ручек + 5 евра по лице